×
Magyar
English
Deutsch

Kőszeg

Kőszeg, Magyarország északnyugati csücskében, az Alpok lábánál fekvő, történelmi múlttal rendelkező város. A

Kőszegi-hegység lábánál, a Gyöngyös patak mellett elhelyezkedő város neve először 1248-ban szerepel. Nevét arról az Árpád-kori várról kapta, melynek romjai az Óház-hegyen ma is láthatók. 1996-ban tornyát kilátó céljából újjáépítették.

A város alapítása Kőszegi Henriknek tulajdonítható. Ő és fia, Iván építették ki a szabályos utcarendszerű várost és annak északnyugati sarkában a városi várat. Történetének legnevezetesebb eseménye 1532. évi ostroma volt, Ekkor Jurisics Miklós védte I. Szulejmán török szultán serege ellen.

Magyarország műemlékekben egyik leggazdagabb helye a kőszegi belváros. Az egyházi épületek közül a legjelentősebb a Szent Jakab templom. Mellette épült a későbbi Szent Imre templom. A város újabbkori plébániatemploma, a Jézus Szíve templom neogótikus. Múzeumai a Várban, a Tábornokházban, az Öregtoronyban, az Arany Egyszarv és a Fekete Szerecseny patika épületében láthatóak. Kőszeg lakossága jelenleg 12.000 fő.

A Kőszegre vezető utak, mesébeillő, dimbes-dombos, kanyargós tájakon vezetik el hozzánk. A középkori kisváros nem csupán a történelmi emlékei, látnivalói miatt vonzza magához vendégeit, de a friss, alpesi levegő tisztasága, nyugtató, gyógyító hatása is rendkívüli. Az itt élők vendégszeretete, barátságossága, segítőkészsége, közvetlensége határtalan.

A kirándulni vágyóknak, vagy aki csak a városunkat szeretné megismerni, programokat szervezünk (autóval, kerékpárral, lovasszekérrel). A Kőszegi-hegység számtalan szépséget, nevezetességet rejt magában. Egy párat említve: Óház kilátó (606,5 m), Király-völgy, Emlékpark, Hétforrás, stb. A város környéki lehetőségek közül kiemelkedik Szombathely közelsége, a Büki Gyógyfürdő, golfpálya, a Cáki pincesor, Velem.

Nyáron a kőszegi várszínház híres és kedvelt előadásai, közismert színészei, illetve a nemzetközi fesztiválok vonzzák a Várba az érdeklődőket. A szüreti fesztivált szeptemberenként rendezik, melynek keretében szüreti karnevál, borkirálynő választás, nemzetközi fúvós és folklór fesztiválok színesítik meg Kőszeg utcáit, tereit. A farsang alkalmával jelmezes felvonulással és borkóstolókkal búcsúztatják Kőszeg lakosai a telet.